Geef jouw kat meer vrijheid met het beste kattenluik van 2021

Beste kattenluik

Het is aan te raden om het beste kattenluik van 2021 te kopen als jij wat meer rust wilt. Als jouw kat namelijk miauwt heeft ze of honger of ze wil naar buiten. Het gevolg is waarschijnlijk dat je de hele dag door als een soort portier klaar moet staan om jouw kat naar buiten te doen of weer naar binnen te laten. Wij helpen je daarom graag met het kiezen van een kattenluik en hebben daarom een top 5 van kattenluiken samengesteld. Je leest verder ook welke verschillende soort kattenluiken er zijn en hoe je het kattenluik moet installeren.

Top 5 kattenluiken

1. Pet Select Kattenluik Zwart met Tunnel – Vierwegsluiting – Maat L

Pet Select Kattenluik Zwart met Tunnel – Vierwegsluiting – Maat L

Dit beste kattenluik van Pet Select is ideaal als je niet steeds de deur wilt opendoen voor jouw kat. Nu kan jouw kat namelijk zelf bepalen hoe vaak ze naar buiten en naar binnen wil. Met de vierwegsluiting kan jouw kat van buitenaf altijd naar binnen en andersom. Je kan dit zelf instellen, dus ook wanneer je wilt dat jouw kat even niet naar buiten kan.

Hoe vaak het luikje ook open of dicht gaat, met de tochtstrip en magnetische sluiting hoef je niet bang te zijn voor tocht. Het zwarte kattenluikje van Pet select heeft een ingebouwde tunnel zodat de binnenkant van de deur niet zichtbaar is. Je kan dit kattenluikje bovendien zelf eenvoudig installeren.

Je kunt dit kattenluik bij de volgende webshops bestellen

2. SureFlap Microchip Basismodel – Kattenluik – M – Wit – 14 x 12 cm

Dit beste kattenluikje van SureFlap bewijst maar weer dat technologie veiligheid boven alles stelt. Dit luikje voor katten kan namelijk jouw kat identificeren aan de hand van haar chip. Alleen dan wordt het kattenluik ontgrendeld. Je hebt dus niet het risico dat er andere katten naar binnen komen.

Het kattenluikje heeft een mooie witte deur en staat daarom subtiel in jouw deur of muur. De batterij gaat wel 6 maanden mee, dus je hoeft amper eraan te denken om dit te vervangen. Het kattenluikje van SureFlap heeft 4 sluitingsmogelijkheden.  Je kunt dit kattenluikje makkelijk zelf monteren en krijgt hier 3 jaar garantie op.

Je kunt dit kattenluik bij de volgende webshops bestellen

3. Catmate Kattendeur Microchip 360 WIT

Dit beste kattenluik van Catmate is het maatje van jouw kat, want jouw kat kan nu alle kanten op zonder jouw hulp. Hij opent zelfs door middel van de microchip herkenning van jouw kat. Is jouw kat niet de enige huisgenoot van jou? Dat is geen probleem, dit kattenluik van Catmate kan tot wel 30 katten registreren. Het kattenluik is geschikt voor zowel deuren als muren, en heeft een mooie witte kleur.

De klep van het kattenluikje is transparant, wat ervoor zorgt dat jouw kat makkelijker het luikje accepteert. Met vier AA-batterijen heb je de garantie dat het kattenluik een jaar lang zijn werk als elektrisch portier verricht. De borstelafdichting en magnetische sluiting zorgen er verder voor dat wind en weer buiten blijven. Genoeg redenen om het kattenluik van Catmate in huis te halen.

Je kunt dit kattenluik bij de volgende webshops bestellen

4. Skipoo Kattenluik Met Tunnel – 4 Vergrendelingsstanden – Weerbestendig – Maat L – Wit

Skipoo Kattenluik Met Tunnel - 4 Vergrendelingsstanden - Weerbestendig - Maat L - Wit

Dit beste kattenluik van Skipoo zorgt ervoor dat jouw kat zelfstandig haar weg kan gaan en ook weer binnen kan komen. Jij hoeft dus niet meer voor portier te spelen. Het kattenluik heeft namelijk 4 vergrendelingsstanden, dus jij kan op afstand invloed hebben of jouw kat naar binnen en buiten kan of even binnen moet blijven. Door het windstopsysteem zorgt het kattenluikje van Skipoo ervoor dat het open- en dichtgaan van de klep niet voor regen of koude lucht binnen zorgt.

Je kan dit kattenluik eenvoudig installeren met de bijgeleverde schroeven. De tunnel van het kattenluik zorgt ervoor dat je niet steeds tegen de binnenkant van de deur aankijkt.

Je kunt dit kattenluik bij de volgende webshops bestellen

5. Trixie 4-weg kattenluik met tunnel wit 22×20 cm

Trixie 4-weg kattenluik met tunnel wit 22x20 cm

Jouw kat is een avonturier en wordt tegengehouden als jij steeds de deur moet opendoen. Met het beste kattenluik van Trixie kan jouw kat eindelijk haar eigen gang gaan. Dit kattenluik heeft vier standen, je kan ervoor kiezen om jouw kat zowel naar buiten als naar binnen te laten, alleen naar buiten, alleen naar binnen of helemaal dicht. Op deze manier heb je op afstand toch een beetje regie over de bewegingsvrijheid van jouw kat. Ideaal als je een dagje weggaat bijvoorbeeld.

Het kattenluik van Trixie is geluidsdicht, dus je hoort niet steeds geklepper als jouw kat erdoor heen gaat. Daarnaast is het ook nog eens waterdicht, er komt dus geen invloed van het weer naar binnen. Dit kattenluik is subtiel wit en van stevig kunststof gemaakt. Hij gaat dus jarenlang mee en zorgt voor jarenlang plezier bij jou en jouw kat.

Je kunt dit kattenluik bij de volgende webshops bestellen

Waar je op moet letten bij het kopen van het beste kattenluik

Als je dacht dat er alleen een kattenluik op de markt is die gewoon open- en dichtgaat heb je het mis. Er zijn tegenwoordig moderne technologieën aan toegevoegd die het leven aangenaam en makkelijker maken voor jouw kat en jezelf. Voordat je het kattenluik gaat kopen, moet je eerst op een aantal dingen letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat het gewicht is van jouw kat. Op basis van het gewicht kun je namelijk beslissen hoe groot het kattenluikje moet zijn. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat sommige kattenluikjes op basis van de microchip van jouw kat werken. Als jouw kat geen chip heeft, komt ze straks voor een dicht kattenluikje te staan. Je hebt tegenwoordig wel vijf soorten kattenluiken op de markt. Je kan namelijk kiezen uit de volgende soorten kattenluiken.

 • Een gewoon kattenluik. Dit is het doorsnee bekende luikje, zonder te veel poespas. Deze zijn vaak geschikt voor katten tot 7 kilo. Het is hierbij handig om erop te letten dat het kattenluikje een magneetstrip heeft, zodat hij steeds dichtvalt. Anders heb je de kans dat hij open en dicht waait en dan krijg je erg veel tocht in huis.
 • Een kattenluik met magneet. Dit is niet hetzelfde als de magneetstrip. Dit kattenluik heeft een magneetsluiting, waarbij jouw kat om haar halsband een magneetje moet hebben. Als hij dan in de buurt komt van het kattenluik, reageert die erop en gaat hij open. Risico is wel dat jouw kat haar halsband kan kwijtraken.
 • Kattenluik met chip. Dit kattenluik reageert op de chip van jouw kat die bij de dierenarts is geregistreerd. Je kunt deze chip en de chip van andere katten programmeren in het kattenluik. Het is wel belangrijk om te weten dat dit kattenluik op stroom werkt en je erom moet denken hem op te laden.
 • Kattenluik met infrarood slot. Hierbij is het belangrijk dat jouw kat een halsband met infrarood draagt. Hierdoor wordt het kattenluik binnen een bepaalde afstand ontgrendeld.
 • Kattenluik met app. Je hebt zelfs een kattenluik die je kunt besturen met een app. Hiermee heb jij veel controle over het kattenluik, want jij kan met deze app bepalen of hij open of dicht gaat. Het voordeel hiervan is dat je het kattenluik dan ’s nachts dicht kan houden. Daarnaast houdt de app ook de statistieken bij van hoe vaak jouw kat naar binnen en buiten is gegaan en of er eventueel andere katten door het luikje zijn gekomen.
Kattenluik

Het plaatsen van het beste kattenluik

Over het algemeen is de installatie van het kattenluik voor alle kattenluiken hetzelfde. Je kan hiervoor een stappenplan volgen.

 1. Bepaal eerst hoe groot het kattenluik moet zijn. Dit doe je door jouw kat te meten en te wegen.
 2. Bepaal de plek waar het kattenluik moet komen en markeer deze plek
 3. Boor de aangegeven gaten die op het sjabloon van het kattenluik staan
 4. Zaag vervolgens de opening voor het kattenluik
 5. Werk de binnenkant van de opening af met schuurpapier
 6. Plaats de voorkant van het kattenluik in de deur of muur en teken de schroefgaten af in de vier hoeken
 7. Boor vervolgens deze vier schroefgaten
 8. Monteer de buitenkant- en de binnenkant van het kattenluik

Welke merken verkopen het beste kattenluikje

Als je het beste kattenluikje wilt kopen, wil je er uiteraard zeker van zijn dat je geen kat in de zak hebt gekocht. Het laatste dat er moet gebeuren, is dat jouw kat voor een dicht luik komt te staan, of de magneetstrip het niet meer doet en je kou moet lijden door de weersomstandigheden. Er zijn een aantal merken die kattenluiken van hoge kwaliteit verkopen, zodat jouw kat en jij niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Wij raden daarom de volgende merken aan.

 • Pet Select
 • SureFlap
 • Petsafe
 • Catmate
 • Skipoo
 • Trixie

Je kunt de kattenluiken kopen bij dierspeciaalzaken, bouwbedrijven zoals Gamma en Praxis, maar ook online. Webshops zoals Zooplus en Petstore hebben deze kattenluiken in de aanbieding, maar je kunt ook via BOL.com kattenluiken kopen. Het voordeel aan online bestellen is dat het kattenluik bij jou thuis wordt geleverd, vaak de volgende dag al of binnen een aantal werkdagen. Daarnaast kun je ook kijken of het kattenluik in jouw deur of muur past en geschikt is voor jouw kat. 

De prijs van het beste kattenluik

De kosten van een kattenluik vallen erg mee, maar dit is ook afhankelijk van het soort kattenluik dat je wilt kopen. Een kattenluik met magneetstrip is goedkoper dan bijvoorbeeld een kattenluik met app. Je moet voor jezelf dus beslissen waar jouw kat en jij het meest baat bij hebben. Als jij jouw kat veel vrijheid wilt geven, maar zelf ook de controle nog wil houden, is een kattenluik met app aan te raden. Hou er dan wel rekening mee dat je boven de €100 kwijt bent. Een basis kattenluik met magneetstrip kost echter rond €20.

Eindconclusie: dit is het beste kattenluik van 2021

Een ding is zeker: het beste kattenluik van 2021 geeft veel vrijheid terug aan jouw kat, maar ook aan jezelf. Het belangrijkste van een kattenluik is dat jouw kat onbeperkt naar binnen en buiten kan gaan, tenzij jij uiteraard anders instelt. Er zijn verschillende mogelijkheden om invloed te hebben op de bewegingsvrijheid van jouw kat.

Zo kan je op een kattenluik met magneetstrip instellen of jouw kat alleen naar buiten kan of niet meer naar binnen. Je kan ook een kattenluik kiezen die reageert op de chip van jouw kat of op het infrarood halsbandje. Een kanttekening bij de kattenluiken die reageren op het halsbandje van jouw kat is jouw kat buiten het halsbandje kan kwijtraken. Dat is dus wel een risico waar je rekening mee moet houden. Voorwaarde bij het kattenluik dat werkt op de chip, is natuurlijk dat jouw kat gechipt is.

Daarnaast werken deze kattenluiken op batterijen, dus het is ook belangrijk om in de gaten te houden wanneer je het kattenluik weer moet opladen. Als je echt volledige regie over het kattenluikje en jouw kat wil hebben, is het aan te raden om een kattenluik met app te kopen. Je kan dan met die app het kattenluik opendoen of dichthouden en tevens de beweging zien van jouw kat en eventueel andere katten.

Een kattenluik is eenvoudig te monteren, je krijgt er een sjabloon en schroeven bij. Het enige dat je hoeft te doen is boren en zagen. Het heeft een tunnel, waardoor je niet steeds tegen de binnenkant van de deur hoeft te kijken. Je hebt ook verschillende uitvoeringen van de kattenluiken. Je kan kiezen voor een stoere zwarte kleur of juist subtiel wit. Het kattenluik is gemaakt van kunststof of glas, waarmee het een duurzame keuze is.

Je kan ervan uitgaan dat je jarenlang plezier kan hebben met een kattenluik. Het kopen van een kattenluik zorgt voor meer rust en vrijheid, maakt geen lawaai als jouw kat naar buiten of binnen gaat en is een goede investering waar jouw kat veel baat bij heeft. Redenen genoeg om het beste kattenluik van 2021 te kopen.